Het project ‘Van akker naar bakker’ gaat over het maken van brood en andere graanproducten. Het is bedoeld voor leerlingen van groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Het is een goede voorbereiding en verwerking van een bezoek aan molenmuseum De Valk.
Bij het lesproject worden de leerlingen zich bewust van het proces waarin graan wordt verwerkt tot meel en daarna tot brood. Daarnaast leren ze over het verschil in het proces van brood maken tussen vroeger en nu.
Centraal bij het bezoek aan Molen De Valk staat het leren hoe deze korenmolen graan maalt tot meel. Daarnaast zien de leerlingen hoe een oude molenaarswoning eruit ziet en ervaren ze hoeveel werk het is om graan met de hand te malen.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bestaat uit:
- Een docentenhandleiding
- Een presentatie
- Een filmpje
- Werkbladen
- Diverse graankorrels (komen per post)
- Materiaal bij het bezoek aan Molen De Valk (daar aanwezig)
- (Zelf gemalen) meel
Zelf toevoegen:
gist, zout, water en een kom
Lesprogramma
Het lesprogramma bestaat uit drie lessen:
• Voorbereidende les in de klas met filmpje, activiteit en toelichting bezoek
• Bezoek aan Molenmuseum De Valk met drie verschillende activiteiten (circuit)
• Afsluitende les met verwerkende opdracht
Informatie
Locatie: Molenmuseum De Valk, 2e Binnenvestgracht 1 Leiden
Tijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 11.30 uur
Kosten: € 50 per groep (max. 30 ll)
Inschrijven: via Verwonder om de Hoek
Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.